http://www.ad.nl/nieuws/rivm-gaat-korrels-op-kunstgrasvelden-onderzoeken~af387980/

Minister Schippers heeft er vandaag op gewezen dat het RIVM vooralsnog geen bewijs ziet voor de schadelijkheid van de korrels, ook niet na de uitzending van Zembla van woensdag. Daarin kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het beperkte onderzoek dat het instituut eerder deed. De wetenschappers sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat.

Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daar wil Schippers niet wachten. Ze kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM er snel ‘een schepje bovenop doet’.

‘Barbecuen gevaarlijker’

Volgens de NOS hebben onderzoekers minister Schippers laten weten dat kinderen gewoon kunnen blijven sporten. Negen jaar geleden is er al eens onderzoek naar gedaan. ,,En we hebben meer bewijs dat barbecuen gevaarlijk is voor de gezondheid.” Volgens de minister moeten kinderen ondertussen gewoon lekker blijven sporten. ,,Want dat is ongelooflijk belangrijk.”

In het hele land is onrust uitgebroken over kunstgrasvelden, nu die giftige stoffen blijken te bevatten die mogelijk schade kunnen toebrengen aan de gezondheid. Tientallen sportclubs hebben aangegeven voorlopig niet meer op kunstgras te willen spelen.
Oppervlakkig onderzoek

De minister neemt het het RIVM niet kwalijk dat het instituut de korrels maar oppervlakkig heeft onderzocht: dat zou gebruikelijk zijn bij stoffen die niet onder bijzondere verdenking staan. Nu moeten de onderzoekers echter tientallen sportvelden onderzoeken en veel meer specialisten aan het woord laten. Ook de wetenschappers die Zembla aan het woord liet, mogen nog eens hun oordeel geven.

De KNVB is blij met het nieuwe onderzoek. ,,Wij hebben hier in juni al om gevraagd”, zegt woordvoerder Chris van Nijnatten. ,,Daarom juichen we dit ten zeerste toe. Maandag is er al overleg tussen de overheid, het RIVM en de KNVB. Tot nu toe is niet gebleken dat het kunstgras gevaar oplevert, maar natuurlijk snappen we dat mensen schrikken. Dat nemen we heel serieus.”

Vooralsnog is officieel bij de KNVB niets bekend van clubs die het komend weekeinde niet op kunstgras zouden willen voetballen.