Dry Needling op Zeeburg

 

Pijnklachten en stijfheid veroorzaakt door spierverkrampingen kan chronische pijnklachten in het bewegingsapparaat veroorzaken. Het myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is de meest voorkomende oorzaak van deze vaak chronische pijn. Het wordt veroorzaakt door “actieve triggerpoints” (spierverkrampingen) die vaak voorspelbare pijnpatronen (referred pain) geven. Deze pijnklachten kunnen worden behandeld door middel van dry needling op de locaties IJburg en Zeeburgereiland bij Fysio & Manuele Therapie ManualWorld.


Doel van Dry needling

 

Door de spier aan te prikken waar de triggerpoints zitten dmv  een “droge” – niet holle- acupunctuur naald (zonder medicatie), wordt de activiteit van deze triggerpoints verminderd of in zijn geheel opgeheven.
Dry needling is een effectieve manier voor de behandeling van spierknopen en spierverkrampingen en de-activeert triggerpoints in de spieren.


Veel voorkomende klachten waarbij Dry Needling een oplossing kan bieden:

 

  • hoofdpijn
  • acute torticollis ( “stijve nek”)
  • RSI of CANS
  • slijmbeurs, peesirritatie of frozen shoulder
  • tennis of golferselleboog
  • peesirritatie in spieren (pols, achillespees, hielspoor)
  • rug- of nekklachten

Wanneer een spier gebruikt wordt waar een actief triggerpoint in zit, wordt dat als pijn ervaren.
De pijn is gelokaliseerd in een bepaald gebied kenmerkend voor die specifieke spier. Daarnaast heeft elke  spier zijn eigen karakteristieke uitstralingsgebied. Vaak zijn stijfheid en verminderde spierfunctie  het gevolg van triggerpoints.

Vegetatieve reacties kunnen hierbij ontstaan en uiten zich in: onverwacht transpireren, onwel voelen, duizeligheid, overgevoeligheid van de huid (b.v. bij aanraking snel rood worden), pijnlijke oog- en / of  oorsymptomen. Coördinatie stoornissen (zoals slechter wordend handschrift) kunnen zelfs voorkomen. Pijnvermijding, dwangmatige houdingen en beperkte functie zijn ook regelmatig zichtbaar bij aanhoudende pijnlijke triggerpoints. Als patient kunt U een sterk wisselend klachtenpatroon ervaren, waarbij de intensiteit en de plaats van de pijn kan verschillen.


De behandeling

 

Een behandeling met dry needling zorgt voor het de-activeren van de spierknopen / triggerpoints, de strakke spierstrengen die de spierspanning doet toenemen, worden hiermee weer soepel. De pijn zal daarmee afnemen en de bewegingsvrijheid toenemen. Door het inbrengen van een dunne naald in de spier waar het triggerpoint(s) zit wordt deze inactief en zal de spier ontspannen. Dit is de snelste methode om pijn te doorbreken, de meeste mensen voelen het inbrengen van de naald helemaal niet. Er wordt bij het raken van het triggerpoint vaak een snelle korte reactie gevoeld en gezien in de spier. We noemen dat een Local Twitch Respons die kenmerkend is voor het effect en het opheffen van de spierspanning. Na een behandeling is houdingsadvies en oefeningen belangrijk om herhaling van de klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info